همشهری آنلاین – گروه سیاسی: سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران روز سهشنبه در جمع فرماندهان عالی نیروهایمسلح بر حتمی بودن پاسخ ایران به حمله تجاوزکارانه ۵ آبانماه ارتش رژیمصهیونیستی علیه اهدافی در خاک ایران تأکید کرد. اگرچه پس از این اقدام تلآویو، گمانهزنیهای مختلفی درباره حتمی بودن پاسخ ایران به شرارت رژیمصهیونیستی مطرح شدهاست و مقامهای سیاسی – نظامی کشور نیز بر این موضوع صحه گذاشتهاند، اما تازهترین موضعگیری سرلشکر باقری حکایت دیگری دارد.
در سخنان ارشدترین مقام نظامی کشور، ۲ نکته خاص درباره پاسخ ایران که در میان افکارعمومی عملیات «وعده صادق ۳» نامیده میشود، وجود دارد؛ «حتمی بودن» پاسخ ایران و در ضمن «متفاوت بودن» آن. این درحالی است که طی هفتههای اخیر رسانههای عبری – غربی با پوشش رسانههای معاند، کوشیدند اینگونه جلوه دهند که با توجه به تحولات منطقهای و همچنین انتخاب ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، ایران از پاسخ دادن به اقدام رژیمصهیونیستی منصرف شدهاست.
در چنین شرایطی، با موضعگیریهای روز سهشنبه رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، راهبرد ایران در این زمینه شفافتر از قبل مطرح شدهاست؛ اینکه نهتنها پاسخ جمهوریاسلامی به حمله تجاوزکارانه رژیمصهیونیستی حتمی است، بلکه تلآویو اینبار بهایی «سنگینتر» و «متفاوتتر» از قبل برای تعدی به خاک ایران دریافت خواهد کرد.
مهمترین نکات سخنان سرلشکر باقری
- ایران هیچگاه تعرض به خاک خود را برنمیتابد.
- رژیمصهیونیستی حتما بهای سنگین تعدی به خاک مقدس ایران را میپردازد.
- صهیونیستها با این اقدام، خطوط قرمز جمهوریاسلامی را رد کردند.
- آنها بدانند که نیروهای مسلح ایران مبتنی بر اخلاق و آموزههای دینی و براساس قوانین بینالمللی، در راستای دفاع از تمامیتارضی، به دور از تعلل و تعجیل و با دقت و درایت و در زمان مناسب پاسخ پشیمانکننده و متفاوتی را به متجاوزان خواهند داد.
- همانطور که ۲ عملیات «وعده صادق» به لحاظ تاکتیک و شکل اجرا و حتی نوع تسلیحات بهکار رفته در آنها با یکدیگر متفاوت بودند، پاسخ به تجاوز اخیر اسرائیل نیز ورای تصورهای سران این رژیم طرحریزی شدهاست.
- نیروهای مسلح ایران سالهاست دکترین دفاعی خود را بر مبنای پاسخ کوبنده، بازدارنده و در زمان مقتضی به بالاترین سطح تهدیدهای دشمنان طراحی کردهاست.
عملیات متفاوت «وعده صادق ۳»
یکی از مهمترین نکات مورد اشاره رئیس ستادکل نیروهایمسلح ایران، تأکید بر «متفاوت بودن» پاسخ ایران به حمله تجاوزکارانه رژیمصهیونیستی به اهدافی در داخل خاک ایران، نسبت به ۲ عملیات «وعده صادق ۱ و ۲» است. با توجه به این موضوع، یکی از الزام واکاوی سطح و کیفیت این تفاوت، بررسی این دو عملیات ایران است که در ادامه به آنها اشاره میشود.
وعده صادق یک
زمان: ۲۶ فروردینماه ۱۴۰۳
هدف اصلی: اهدافی در سرزمینهای اشغالی
دلیل: واکنش ایران به حمله ارتش رژیمصهیونیستی به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق در ۱۳ فروردینماه ۱۴۰۳، که به شهادت جمعی از مستشاران نظامی ایران در سوریه، ازجمله سردار محمدرضا زاهدی، از فرماندهان ارشد نیرویقدس سپاهپاسداران انجامید.
طراحی عملیاتی: تدارک ۳ موج حمله شامل «حملات پهپادی»، «حملات ازسوی محور مقاومت» و «حملات موشکی»
تسلیحات مورد استفاده:
- حدود ۱۸۵ پهپاد انتحاری از نوع «شاهد ۱۳۶» برای درگیر کردن سامانههای پدافندی
- شلیک حدود ۳۶ موشک کروز؛ از جمله موشک کروز «پاوه»
- شلیک حدود ۱۱۰ موشک بالستیک؛ بهویژه از نوع «عماد»
اهداف:
- پایگاه اطلاعاتی «رامون» در منطقه «النقب» در جنوب سرزمینهای اشغالی
۲- پایگاه هوایی «نواتیم» در قلب سرزمینهای اشغالی
نتایج
- شناسایی تعداد قابلتوجهی اصابت به اهداف ترسیم شده
- رهگیری تعدادی از موشکها و پهپادها ازسوی سامانههای پدافندی رژیمصهیونیستی با کمک ویژه کشورهای غربی و برخی دولتهای منطقه
- ایجاد وحشت گسترده در سرزمینهای اشغالی بهدلیل نخستین رویارویی نظامی مستقیم ایران و رژیم صهیونیستی
وعده صادق ۲
زمان: ۱۰ مهرماه ۱۴۰۳
هدف اصلی: اهداف متنوع در سرزمینهای اشغالی
دلیل: پاسخ به ترور شهید هنیه در خاک ایران و به شهادت رساندن شهیدان سیدحسن نصرالله و سردار عباس نیلفروشان
طراحی عملیاتی:
- سطح غافلگیری بالا و ناکام ماندن سامانههای پدافندی
- تمرکز اصلی بر شلیک موشکهای بالستیک
- شلیک موشکهای بالستیک از حداقل ۹ نقطه در خاک ایران
تسلیحات مورد استفاده:
- بهرهگیری از حدود ۲۰۰ موشک بالستیک شامل:
- فتاح
- عماد
- قدر ۱۱۰
- قیام
- خیبرشکن
اهداف:
- پایگاه هوایی نواتیم در قلب سرزمینهای اشغالی
- پایگاه هوایی هاتزریم در بخش بئرسبع
- پایگاه اطلاعاتی گلیلوت
- پایگاه نظامی تلنوف در شهر رخووت
- گزارشها از تنوع اصابت موشکهای ایران به اهداف اطلاعاتی، نظامی و انرژی رژیمصهیونیستی در نقاط مختلف حکایت دارد.
نتایج
- اصابت ۹۰ درصدی موشکهای ایرانی به اهداف
- ناکامی تمامعیار سامانههای پدافندی رژیمصهیونیستی
- عیان شدن آسیبپذیری گسترده اهداف استراتژیک رژیمصهیونیستی
- ناکامی دولتهای غربی در حمایت از تلآویو برای رهگیری موشکها
تفاوتهای ۲ عملیات
بررسی ۲ عملیات وعده صادق یک و ۲ از تفاوتهای مهمی حکایت دارد که بیشاز هر چیز نشاندهنده دست باز ایران در تغییر راهبردهای عملیاتی و در نتیجه برخورداری از گزینههای متعدد برای انجام عملیات موسوم به «وعده صادق ۳» است. در ادامه به بررسی تفاوتهای مهم ۲ عملیات پیشین نیروهای مسلح ایران علیه رژیمصهیونیستی میپردازیم.
- برخلاف «وعده صادق یک» که تمرکز روی ۲ پایگاه بود، در «وعده صادق ۲» تنوع اهداف وجود دارد.
- در «وعده صادق ۲»، از پهپادها و موشکهای کروز استفاده نشد و تمرکز روی بالستیکها قرار گرفت.
- در عملیات «وعده صادق ۲»، سامانههای پدافندی رژیمصهیونیستی در رهگیری موشکهای ایرانی شکست تمامعیاری خورد.
- برخلاف وعده صادق یک که تمرکز روی محک زدن ساختار پدافندی دشمن بود، در وعده صادق ۲ اصابت حداکثری به اهداف بهعنوان راهبرد محوری مطرح شد.
۳ سطح تفاوت
با توجه به بررسی ۲ عملیات «وعده صادق یک و ۲» ازسوی نیروهای مسلح ایران، میتوان به گمانهزنیهایی درباره نکته مورد اشاره رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران پیرامون «متفاوت بودن» عملیات موسوم به «وعده صادق ۳» پرداخت که در ادامه به بررسی وجوهی از آن میپردازیم.
۱
اهداف
- تفاوت در اهداف را میتوان بهعنوان یکی از شاخصهای تفاوت در عملیات موسوم به «وعده صادق ۳» بهحساب آورد. برخلاف ۲ عملیات گذشته ایران که روی اهداف نظامی و امنیتی رژیمصهیونیستی متمرکز بود، «وعده صادق ۳» میتواند با تمرکز بر اهداف استراتژیک رژیمصهیونیستی، ازجمله زیرساختهای حوزه انرژی و حتی تاسیسات هستهای این رژیم، متفاوت از ۲ عملیات گذشته باشد.
۲
تسلیحات
- بررسی تسلیحات بهکار گرفته شده ازسوی ایران، نشان میدهد نیروهای مسلح ایران اگرچه از موشکهای «اسرائیل زن» از قبیل «عماد»، «فتاح»، «قدر» و... استفاده کردهاست، اما همچنان از موشکهای بالستیک راهبردی خود از قبیل «خرمشهر» و «سجیل» استفاده نکردهاست؛ موشکهایی که میتواند یکی از مهمترین وجوه تفاوت عملیات «وعده صادق ۳» با ۲ عملیات گذشته باشد.
۳
غافلگیری
- یکی از اصلیترین نکات ۲ عملیات «وعده صادق ۱ و ۲» بارز بودن راهبرد «غافلگیری» در آنهاست. در چنین شرایطی باید علاوهبر طراحی موجهای متفاوت حمله، تنوع در تسلیحات مورد استفاده و گسترش دایره اهداف، راهبردهای غافلگیرانه را درنظر داشت که ممکن است هم در شکل عملیات و هم در سطح و کیفیت آن درنظر گرفته شود.
نظر شما